Su pompası, suyun basıncını bir noktadan diğer noktaya taşımak için kullanılan elektromekanik bir makinedir. Bir su pompasının temel amacı, motor yardımıyla dönme enerjisini veya kinetik enerjiyi dönüştürmektir.
Su pompaları, belediye, endüstriyel, tarımsal uygulamalar, hastane, otel ve yaşam alanlarına su sağlamaktır. Aynı zamanda, bu pompayı kullanmanın bir diğer amacı da bir yerden başka bir yere suyun basınçlandırmasını sağlamaktır.
Pozitif deplasmanlı ve santrifüj pompalar aynı hizmeti sağlayan ancak farklı şekilde çalışan su pompası çeşitleridir.
Pozitif deplasmanlı pompa sabit bir hacimdeki akışkanı yakalayarak, tahliye borusuna hapsettirerek (yer değiştirerek) hareket etmesini sağlayan pompalardır.
Pistonlu pompalar: Pistonun yarattığı basınçtan yararlanarak sıvılar üzerine basınç uygulayıp transferini sağlayan pompalardır.
Diyaframlı pompalar: Pistonun pompa silindirindeki bir diyaframı esnetmek için kullanılan akışkanın basınçlandırıldığı pompalardır.
Pistonlu (pozitif deplasmanlı) pompalar: Kapalı bir ortamda basınç dengesizliği yaratarak sıvıyı hareket ettirerek hareket ettirilmesini sağlayan pompalardır.
Radyal pistonlu pompalar: Pistonların radyal yönde uzandığı bir hidrolik pompa şeklidir.
Pompalar akışkanları transfer etmek ve boru sistemlerindeki karsı dirençleri yenmek için kullanılır. Tasarımları ve enerjiyi dönüştürme şekillerinden dolayı santrifüj pompalar hidrolik makinalar diyebiliriz. Çok çeşitli tipleri olmasına rağmen, tüm santrifüj pompalarda, akışkan çarka eksenel olarak girer.
Çarkı döndüren pompa mili, bir elektrik motoruyla döndürülür. Su, emiş ağzından eksenel olarak çarka girer ve çark kanatlarının tasarımına bağlı olarak radyal hareket yapacak şekilde döndürülür. Su çarkın kanat bölgesine ulaştığında, akışkanın her bir partikülü santrifüj kuvvetten etkilenerek hızın ve basıncın artmasına neden olur. Akışkan çarktan çıktıktan sonra, salyangoza ulaşır. Salyangozun yapısından dolayı akışkan hızı bir miktar azalabilir, basınç ise enerji dönüşümüyle biraz daha artar.
Pompayı oluşturan ana elemanlar aşağıdakilerdir.
• Pompa gövdesi
•Pompa mili
• Çark
• Motor
•Salmastra
Çarklar çeşitli tiplerde, açık veya kapalı olabilir. Bugün kullanılan pompaların büyük bir kısmının çarkları, radyal çarklarla eksenel çarkların avantajlarını birleştiren 3 boyutlu çark tasarımına sahiptir.
Islak ve kuru rotorlu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Santrifüj pompa çarklarının en önemli özelliği suyu (veya akışkanı) radyal olarak hızlandırmasıdır. Çarkı döndüren pompa mili paslanmaz çelikten ve mil yatakları sinterlenmiş karbon veya seramik malzemeden üretilmektedir. Mil üzerinde bulunan motorun rotoru akışkan içinde çalışmaktadır. Bu şekilde yatakların yağlanması ve pompanın sirküle ettigi su kullanılarak motorun soğutması sağlanmaktadır. Motor statorunun etrafında antimanyetik paslanmaz çelik veya fiber karbon malzemeden kalınlığı 0.1 ile 0.3 mm arasında değişen bir kılıf mevcuttur. Islak rotorlu sirkülasyon pompasının kullanıldığı bir ısıtma sisteminde, binanın değişen ısı yüküne göre pompa ayarlanabilmektedir.
Isıtılacak suyun miktarı dış hava sıcaklığından ve bina içinde gereksinim duyulan ortam sıcaklığından bağımlıdır. Radyatör gibi ısı dağıtıcılarına takılan termostatik radyatör vanaları ile gerekli su debisi ayarlanabilmektedir.
Islak rotorlu pompaların motorları çeşitli devir hızlarında çalıştırılabilir. Devir hızı elle manuel olarak da değiştirilebilir. Sonradan takılabilen kontrol modülleriyle zaman, basınç farkı ve sıcaklıktan bagımlı otomasyon sistemi kurulabilir.
Kuru rotorlu pompalar büyük debi gereksinimlerini karşılamak için kullanılırlar. Islak rotorlu pompaların aksine, akışkanın motorla teması yoktur. Bu nedenle soğutma devrelerinde ve agresif akışkanlarla da kullanılabilirler.
Kuru rotorlu pompaların diğer bir farkı ise, pompa gövdesi ve pompa milinin havayla olan temasının yumusak salmastra veya mekanik salmastra kullanılarak keşilmiş olmasıdır. Kuru rotorlu pompaların motorları genellikle sabit devirli 3 fazlı motorlardır. Devir hızları frekans inverter cihazlarıyla kontrol edilebilir.
Günümüzün gelişen teknolojisiyle, frekans inverter cihazı ve diğer kontrol ekipmanları motorların üstlerine de yerleştirilebilmektedir. Kuru rotorlu pompaların toplam verimleri ıslak rotorlu pompalara nazaran çok daha yüksektir.