Joın The Ecolutıon
Joın The Ecolutıon
Joın The Ecolutıon
Sirkülasyon Pompası Nedir?

Sirkülasyon Pompası Nedir?

  •  Sirkülasyon Pompası nedir ?

Kapalı devre sistemlerde suyun iletilmesi, hareket etmesi için gereken ivmeyi yaratan cihazlar sirkülasyon pompalarıdır.

  •  Kapalı devre pompa sistemi nedir ?

Boru hatlarındaki suyun sürekli olarak hareket ettiği veya sirkülasyon yaptığı ve hep aynı suyun sirküle ettiği sistemlerdir. Örneğin ısıtma sistemleri kendi içinde suyun dolaşım yaptığı sistemlerdir.

  •  Açık devre pompa sistemi nedir ?

Su temininde kullanılan pompa sistemleri açık basma çıkışı sebebi ile açık devre pompa sistemi olarak adlandırılır. Örneğin basınçlı su temininde kullanılan hidrofor uygulamaları açık devre pompa sistemlerine örnektir.

  •  Sirkülasyon pompasının basma yüksekliği nasıl belirlenir ?

Kapalı devre sistemlerde binanın statik yüksekliği dikkate alınmaz, pompa sadece sistemdeki dirençleri karşılayacak basıncı üretir. Bu dirençler, borulardaki sürtünme kayıpları, pislik tutucu, vana, çek valf , dirsek gibi armatürlerdeki basınç kayıplarıyla beraber pompa önündeki kazan, eşanjör gibi ekipmanların karşı basınçlarını yada boylerlerin serpantin dirençlerini içerebilir. Sirkülasyon pompasından beklenti tüm bu basınç kayıplarını yenecek basıncı üreterek, akışkanın sistem içerisindeki dolaşımını sağlmasıdır. Bina yüksekliği pompanın dayanım basınç sınıfının belirlenmesinde dikkate alınır.

  •  Sirkülasyon pompaları motor yapılarına göre nasıl sınıflandırılır ?

Islak ve kuru rotorlu olarak sirkülasyon pompalarının motor yapılarına göre sınıflandırabiliriz. Islak rotorlu pompalar akışkan aynı zamanda motoru soğutmak ile görevlidir. Motorun soğuma kapasitesi sınırlı olduğundan bu tip pompalarda debi ve basınç kapasitesi sınırlıdır. Bu tip pompalar ERP regülasyonları gereğince bronz gövdeli kullanım suyu pompaları dışında frekans konvertörlü olmak zorundadır. Sirkülasyon pompaları kuru rotorlu bir motor yapısına da sahip olabilir. Bu yapıya, ısıtma devrelerindeki küçük kapasiteli pompalar birer örnektir. Wilo’nun ürün gamında Stratos MAXO, Yonos MAXO, Stratos PICO, Yonos PICO gibi farklı kapasitede ve yetenekte ıslak rotorlu pompalar bulunmaktadır. Kuru rotorlu pompalarda, motorun soğutması fan tarafından yapılır. Bu sebeple yüksek kapasitelere ulaşabilecek bir yapısı vardır. Motor ve akışkan temas halinde değildir, mekanik yada yumuşak salmastra akışkanın motora ulaşmasını engeller. Wilo’nun ürün gamındaki Atmos GIGA-I, IPL, Stratos GIGA2.0 gibi kuru rotorlu inline yada Atmos GIGA-N , Yonos GIGA-N gibi norma pompalar bu yapıya örnektir.

  •  Sirkülasyon pompaları devir hızına göre nasıl sınıflandırılır ?

Kuru rotorlu sirkülasyon pompaları değişken yada sabit devirli olabilir. Sabit devirli pompalarda, pompanın çalışma frekansı talebe bağlı olarak değişmez, sabittir. Değişken devirli pompalar ise pompanın çalışma frekansı talebe bağlı olarak elektronik olarak değişebilir. Değişken devir hızı için kullanılan frekans konvertörleri pompaya entegre olabildiği gibi harici olarak panoda da bulabilir.Islak rotorlu pompalar ise kullanım suyu pompaları dışında değişken devirlidir. Bunun sebebi ERP regülasyonuna uyum için gerekli EEI değerinin bu şekilde sağlanabiliyor olmasıdır.

  •  Sirkülasyon pompalarında çalışma modları nelerdir ?

Panodan yada entegre frekans konvetörüne sahip sirkülasyon pompaları basınca yada sıcaklığa bağlı olarak devir hızlarını değiştirebilirler. Basınca bağlı çalışma modları ∆P-V yada ∆P-C olabilir. ∆P-V çalışma modunda, pompalar fark basıncın değişken olması durumuna göre çalışırken, ∆P-C çalışma modunda farklı debilerdeki basınç sabittir. Radyatör devrelerinde ∆P-V, yerden ısıtma devrelerinde ise genellikle ∆P-C çalışma modu tercih edilir. Bu yöntemler enerji tasarrufu sağlamayı hedeflemektedir.

Sıcaklığa bağlı çalışmada ise ∆T-sabit yada T-sabit modları bulunmaktadır. Pompa, kendi çalışma hızını içinden geçen akışkanın sıcaklığına bağlı olarak değiştirebildiği gibi, bir ısı üretecinin sağladığı akışkanın sıcaklığına bağlı olarak da kendi devir hızını belirleyebilir. Bununla beraber tesisat üzerindeki 2 farklı noktadaki sıcaklık ölçülerek, fark sıcaklığa göre pompanın devir hızı ayarlanabilir.

Sıcaklığa bağlı çalışmada pompaların emiş tarafında entegre bir sıcaklık sensörü bulunabilir ve bu sensörden gelen veriye göre devir hızı ayarlanabilir. Yada tesisat üzerindeki talep edilen noktaya montajı yapılan PT100 gibi bir sıcaklık sensöründen gelen sıcaklık bilgisi pompaya taşınabilir.